Slovo u Boha a vo svete

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Slovo u Boha a vo svete

Na počiatku bolo Slovo a Slovo bolo u Boha a Boh bol to slovo. Toto slovo bolo na počiatku u Boha. Ním povstalo všetko a bez Neho nepovstalo nič, čo povstalo. V ňom bol život a život bol svetlom ľudí. To svetlo svieti v tme, ale tma ho nepohltila. Bol človek, ktorého poslal Boh, menoval sa Ján. Tento prišiel na svedectvo, svedčiť o svetle, aby všetci uverili skrze neho. On sám nebol to svetlo, len svedčiť mal o svetle.
Bolo však pravé svetlo, ktoré osvecuje každého človeka, prichádzajúceho na svet. Bolo vo svete a svet ním povstal, ale svet ho nepoznal. Do svojho vlastného prišiel, a jeho vlastní Ho neprijali. Ale tým, čo ho prijali, dal moc stať sa dietkami božími, tým čo veria v Jeho meno, ktorí boli splodení nie z krvi, ani z telesnej žiadosti, ani z vôle muža, ale z Boha. A to slovo stalo sa telom, prebývalo medzi nami, a my hľadeli sme na Jeho slávu ako na slávu jednorodeného od otca, bolo plné milosti a pravdy. Ján svedčil o Ňom, volajúc: Toto je ten o ktorom som povedal: Ten, ktorý prichádza po mne, je predo mnou, pretože bol prv ako ja. Z Jeho plnosti sme zaiste my všetci vzali, a to milosť nad milosť. Lebo zákon daný bol skrze Mojžiša, ale milosť a pravda stala sa skrze Ježiša Krista. - Boha nikto nikdy nevidel, jednorodený Syn Boží, ktorý je v lone Otcovom, ten Ho známym učinil.

Prvé svedectvo Jána Krstiteľa              
A toto je svedectvo Jánovo, keď židia z Jeruzalema poslali k nemu kňazov a levitov, aby sa ho spýtali: Kto si ty? Vyznal a nezaprel, a vyznal: Ja nie som Kristus. I spýtali sa ho: Čo teda? Si Eliáš? Povedal: Nie som. - Či si prorok? Odpovedal: Nie! Povedali mu teda: Tak kto si? Aby sme dali odpoveď tým, ktorý nás poslali: čo hovoríš sám o sebe? A on povedal: Ja som hlas volajúceho na púšti: Vyrovnávajte cestu Pánovi, ako povedal prorok Izaiáš. A poslovia boli z farizejov, opýtali sa ho teda: A tak prečo krstíš, keď nie si Kristus, ani Eliáš, ani prorok? Ján im povedal: Ja krstím vodou, ale medzi vami stojí Ten, ktorého vy neznáte. Ten čo prichádza po mne, aj ja nie som hoden rozviazať Mu remienky na obuvi. Toto sa stalo v Betánií za Jordánom, kde Ján krstil. 

Druhé svedectvo Jána Krstiteľa            
Keď druhého dňa videl Ján Ježiša, ako prichádza k nemu, povedal: Ajhľa Baránok Boží, ktorý sníma hriech sveta. Toto je ten, o ktorom som povedal: Prichádza po mne muž, ktorý je predo mnou, pretože bol prv ako ja. A ja som ho neznal, ale preto som prišiel, krstiac vodou, aby bol vyjavený Izraelovi. Ďalej svedčil Ján, hovoriac: Videl som Ducha zostupovať z neba ako holubicu a spočinúť na Ňom. A ja som Ho neznal, ale ten, čo má poslal krstiť vodou, mi povedal: Na koho uvidíš zostúpiť Ducha a spočinúť na Ňom, to je ten ktorý krstí Duchom Svätým. A ja som videl a svedčil, že on je Syn Boží. 

Posledné svedectvo Jána Krstiteľa
Potom prišiel Ježiš a Jeho učeníci do krajiny Júdskej, pobudol tam s nimi a krstil. I Ján krstil v Ainone blízko Salimu, lebo bolo tam mnoho vody a ľudia prichádzali a dali sa krstiť, Ján totiž nebol ešte uvrhnutý do väzenia. Tu medzi učeníkmi Jánovými a Židmi vznikla hádka o očisťovaní. I prišli k Jánovi a hovorili mu: Majstre, Ten, ktorý bol s tebou za Jordánom, a ty si svedčil o Ňom, ajhľa krstí a všetci prichádzajú k Nemu. Odpovedal Ján a riekol: Človek si nič nemôže vziať, ak nie mu je dané z neba. Vy sami mi dosvedčíte, že som povedal: Ja nie som Kristus, ale som poslaný pred Nim. Kto má nevestu je ženích, a ženíchov priateľ, ktorý stojí a počúva ho, srdečne sa raduje ženíchovmu hlasu. Táto moja radosť je úplná. On musí rásť - a ja sa umenšovať. Kto prichádza z hora, je nad všetkými, a kto je zo zeme, zemský je a zemsky hovorí: kto prichádza z neba je nad všetkými a svedčí o tom, čo videl a počul, ale nikto neprijíma Jeho svedectvo. Kto prijal Jeho svedectvo, potvrdil, že Boh je pravdivý. Lebo koho Boh poslal, ten hovorí reči Božie. Boh mu totiž dáva Ducha v plnosti. Otec miluje Syna a všetko dal Mu do ruky. Kto verí v Syna má večný život, kto však neposlúcha Syna, neuvidí život, ale hnev Boží zostava na ňom.     
 


slovo | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014